Właściwości lecznicze i zastosowanie:
Korzeń mleczu ma właściwości odtruwające Polepsza pracę wątroby, zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, a także wpływa na nerki i działa moczopędnie – takie właściwości ma korzeń mniszka lekarskiego. Działa detoksykująco, czyli wspomaga usuwanie z organizmu zalegających toksyn.
Oczyszczone i wysuszone korzenie mlecza mogą być stosowane jako zamiennik kawy, co zresztą funkcjonowało w dawnych latach. Napój przyrządzony z korzenia mniszka nie powoduje wzrostu ciśnienia i obniża cholesterol. Obniża też poziom cukru we krwi. Aby przygotować odwar z wysuszonych korzeni mniszka pospolitego należy dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litra wrzącej wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ostygnięciu przecedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2–3 razy dziennie przed jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, a także odtruwający i moczopędny.
Waga netto: 100 g
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.